Tel: 0538 737 47 34

13 Mart Mahallesi, 46. Cadde, 14. Sokak, Ahmetoğlu Apartmanı No:4A, 47200 Artuklu/Mardin

Çalışma Saatleri:

Pazartesi-Cuma: 8:30-19:00 Cumartesi: 8:30-19:00

Diş yapısının çürük oluşumuna etkisi

Diş yapısının çürük oluşumuna etkisi

Dişin anatomik ve histolojik özellikleri diş çürüklerinin oluşmasında etkilidir. Oluşumsal olarak kıvrımlı, girintili alanlara sahip olan dişler, bu girintilerde gıda artıkları ve bakteri birikimi artığından daha kolay çürürler.

Çapraşık dişler, normal arayüz (interdental, aproksimal) kontaklara (temas noktalarına) sahip olmadıklarından, buralarda biriken gıda artıkları nedeniyle daha kolay çürürler. Diş çekimi de “dolaylı” bir çürük hızlandırıcı etmendir. Bir diş dental arktan çıkartıldığında, onunla temasta olan dişler bu boşluğa doğru hareketlenir. Bu da söz konusu dişlerin optimal kontak noktalarını bozarak gıda birikimine elverişli( retantif) alanlar meydana getirerek dolaylı yoldan çürük oluşumuna sebep olur.